Η διεθνής δικαίωση του ντενκτασισμού: Ο Χριστόφιας μίλησε για «ελληνική εισβολή» στην Κύπρο!

Amplify’d from www.efylakas.com

Η διεθνής δικαίωση του ντενκτασισμού: Ο Χριστόφιας μίλησε για «ελληνική εισβολή» στην Κύπρο!

‘Εμπροσθοφύλακας’
«Η διεθνής δικαίωση του ντενκτασισμού: Ο Χριστόφιας μίλησε για “ελληνική εισβολή” στην Κύπρο!»
02 Οκτωβρίου 2010
Συντακτική Ομάδα

Για ποιον δουλεύεις Δημήτρη Χριστόφια; Δεν είναι οι Έλληνες Κύπριοι που σε εξέλεξαν Πρόεδρο; Δεν έχεις ως σκοπό σου την απελευθέρωση της πατρίδας σου; Ξέρεις πολύ καλά πως η δικτατορική Χούντα έκανε πραξικόπημα, και όχι κανενός είδους στρατιωτική “εισβολή”. Στρατιωτική εισβολή έκανε μόνο η Τουρκία.

Δείτε τις δηλώσεις Χριστόφια, όπου απεκάλεσε την Ελλάδα “ούτω καλούμενη μητέρα-πατρίδα”, ενώ την εξύβρισε ονομάζοντάς την “εισβολέα”, εξισώνοντας την εισβολή της Τουρκίας (που συνεχίζεται μέχρι σήμερα επί όλων των τουρκικών κυβερνήσεων), με το προδοτικό πραξικόπημα της Χούντας, το οποίο καταδίκασαν όλες οι έκτοτε ελλαδικές κυβερνήσεις:

Εμείς δεν θα σου χαριστούμε Δημήτρη Χριστόφια: Δεν ήταν ούτε “ατυχής”, ούτε “ατόπημα”, ούτε “λάθος στην μετάφραση” η δήλωσή σου. Ήταν συνειδητή. Θεωρείς την Ελλάδα εξίσου συνένοχη με την Τουρκία, γιατί ο ανθελληνισμός σου είναι αβυσσαλέος, παρανοϊκός, άρρωστος και ψυχωτικός. Το πάθος σου κατά του Ελληνισμού και η σπουδή σου να δικαιώσεις όλους τους κατοχικούς ηγέτες, από τον Ταλάτ και τον Έρογλου μέχρι τον Ερντογάν και τον Γκιουλ, αποδεικνύουν πως δεν υπερασπίζεσαι τα συμφέροντα της Κύπρου.

Άλλωστε, δεσμεύτηκες από το βήμα της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ να υπερασπίζεσαι τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας. Όπως έγραψε η ‘Χαραυγή’ [25/09/2010]:

«Κι επανέλαβε [ο Χριστόφιας] την πρόσκλησή του προς την τουρκική ηγεσία να τον συναντήσει για να μοιραστεί μαζί της το όραμά του για επίτευξη λύσης, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων [σ.σ. όχι της Κ.Δ., όχι της Κύπρου, απλώς των… Κυπρίων], της Τουρκίας, της Ελλάδος, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή»

Οι δηλώσεις σου δεν είναι τυχαίες, αλλά ανήκουν στο ίδιο κύμα κρατικού ρατσισμού κατά όσων θέλουν να διατηρούν την ελληνική ταυτότητά τους. Το αποδεικνύουν, άλλωστε, οι βανδαλισμοί κατά μνημείων ηρώων της ΕΟΚΑ και το κάψιμο των ελληνικών σημαιών που κάνουν οι παρακρατικοί οπαδοί σου, το αποδεικνύουν τα Υπουργεία σου που εξαφάνισαν τις ελληνικές σημαίες και τα συνθήματα από τις παρελάσεις της Εθνικής Φρουράς.

Τώρα κάνεις εξαγωγή του ντόπιου άρρωστου ανθελληνισμού σου και στο εξωτερικό. Για να γνωρίζει ο κόσμος όλος πως ο Έλληνας Κύπριος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Έλληνας Κύπριος Δημήτρης Χριστόφιας, προτιμά να δίνει διπλωματικά επιχειρήματα στην Τουρκία, και να ξεφτιλίζει διεθνώς την Κύπρο, την Ελλάδα και τον Ελληνισμό. Ο ντενκτασισμός δικαιώνεται πανηγυρικά. Ένα ακόμη ελληνόφωνο επιχείρημα στην φαρέτρα των Τούρκων που μιλούν για “ειρηνευτική επιχείρηση” του Αττίλα στην Κύπρο.

Ξαναρωτάμε: Για ποιον δουλεύεις Δημήτρη Χριστόφια; ΠΟΙΟΥ τα συμφέροντα υπερασπίζεσαι;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Αλήθεια’
«Ο Χριστόφιας μίλησε για εισβολή των μητέρων-πατρίδων»
29 Σεπτεμβρίου 2010

Σε μία «αναφορά – βόμβα» προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, το απόγευμα της Δευτέρας από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώντας ενώπιον διπλωματών και άλλων επισήμων στη «δεξαμενή σκέψης» Brookings Institution, μία από τις γνωστότερες και εγκυρότερες της Ουάσιγκτον, και αναφερόμενος στο ιστορικό του κυπριακού δήλωσε πως Τουρκία και Ελλάδα εισέβαλαν στην Κύπρο το 1974, τοποθετώντας έτσι την Ελλάδα στο ίδιο καλάθι με την Τουρκία και μετατοπίζοντας τις ασήκωτες ευθύνες από τους ώμους της Άγκυρας και στους ώμους της Αθήνας. Η αναφορά φαίνεται να άφησε έκπληκτους τους παρευρισκομένους.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εν λόγω αναφορά του Προέδρου δεν συμπεριλήφθηκε σε τηλεγράφημα που δημοσίευσε χθες το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο ΜΕΓΑ και ΑΝΤ1 στα χθεσινά τους δελτία ειδήσεων πρόβαλαν τη σχετική δήλωση του Προέδρου, με υποτίτλους. Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Οι δύο λεγόμενες μητέρες πατρίδες εισέβαλαν στην Κύπρο και ευτυχώς για τον ελληνικό λαό αυτή η εγκληματική πράξη της Χούντας οδήγησε στην ανατροπή της και στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία».

Παράλληλα ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πως «είμαι έτοιμος για λύση. Δεν κατήλθα υποψήφιος πρόεδρος για την καρέκλα, αλλά για να λύσω το Κυπριακό». «Αυτό ήταν για μένα στόχος ζωής», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μαζί και η δημιουργία «μίας δικαιότερης κοινωνίας.

Θέλω οι φτωχοί να ζουν καλύτερα, θέλω ο πλούτος να διανέμεται καλύτερα στο πλαίσιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αγαπώ τους Τουρκοκύπριους κι αυτό δεν είναι λόγια», συμπλήρωσε.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Φιλελεύθερος’
«Το χειρότερο είναι που επιμένουν»
01 Οκτωβρίου 2010, σελ. 3
Άριστος Μιχαηλίδης

Θα ήταν ευκαιρία η επέτειος για αυτοκριτική. Μισός αιώνας Κυπριακής Δημοκρατίας, ο καλύτερος σταθμός για να σταματήσουμε να δούμε τι κάναμε εμείς, τι μας έκαναν άλλοι, να μετρήσουμε πληγές και μετά την αυτοκάθαρση να οργανώσουμε τη συνέχεια, ίσως τον επόμενο μισό αιώνα. Αλλά, όταν μολύνουν σκόπιμα με ένα σωρό ψευτιές και διαστρεβλώσεις τη γενιά σου και την ταυτότητά σου και την ιστορία σου δεν μπορείς να παριστάνεις τον «προοδευτικό» και η έγνοια σου να είναι τι να πεις για να δώσεις διαπιστευτήρια καλής συμπεριφοράς στις πρεσβείες. Εδώ υπάρχει ένας πολιτικός πόλεμος που στοχεύει ακριβώς να μην αφήσει την Κυπριακή Δημοκρατία να έχει συνέχεια. Λόγω και της επετείου λοιπόν, αυτό έχει περισσότερη σημασία. Συμβολική και ουσιαστική. Διότι είναι πολλοί που δεν κατανοούν τι σημαίνει η αναγνώριση της νομιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1964 μέχρι σήμερα. Τόσο πωρωμένοι έγιναν που όποιος μιλά για την ανάγκη να προστατευτεί σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία τον κατηγορούν ότι είναι όψιμος υπερασπιστής της και ότι δεν τη σκέφτηκε πριν το ‘74. Ακόμα κι αν δεν ήταν γεννημένος!

Σήμερα λοιπόν, παραμονές της επετείου ακούσαμε τα χειρότερα. Όσα ακούγαμε τα τελευταία χρόνια, ότι εμείς στρώσαμε χαλί στην Τουρκία, ότι εμείς σφάζαμε Τουρκοκύπριους, ότι εμείς τους διώξαμε το ‘63 και τους κλείσαμε στους θύλακες, ότι εμείς κάναμε το πραξικόπημα και προκαλέσαμε την εισβολή, ότι εμείς φταίμε που δεν δούλεψε η Ζυρίχη, όλα αυτά δεν ήταν τίποτε. Τα επισκίασε όλα η νέα μορφή αυτομόλυνσης συνειδήσεων και αυτοκαταστροφής. Πιο δραστική μορφή: Ότι το ‘74 έκανε εισβολή και η Ελλάδα πριν από την Τουρκία. Και το χειρότερο, Κόμμα, κυβερνητικοί εκπρόσωποι, δημοσιογράφοι και παρατρεχάμενοι, προσπαθούν επί δυο μέρες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα με ένα σωρό σοφιστείες και κατηγορούν τους υπόλοιπους ότι είναι κακόβουλοι και διαστρεβλωτές. Όλοι είναι κακόβουλοι όμως εκτός από το ΑΚΕΛ; Όλοι δεν κατανοούν τι είπε ο Πρόεδρος, εκτός από το ΑΚΕΛ; Μέχρι και την ομιλία του Μακάριου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 19 Ιουλίου 1974, επικαλέστηκε χτες πολλές φορές ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πέντε φορές, έλεγε ο Εκπρόσωπος, μίλησε τότε ο Μακάριος για εισβολή της Ελλάδας… Δηλαδή, εκεί που όλοι τους υποδεικνύουν το μέγα λάθος της δήλωσης του Προέδρου και τους παρακαλούν να το διορθώσουν, αυτοί επιμένουν να διακηρύσσουν ότι δεν ήταν λάθος, ότι η Ελλάδα πράγματι έκανε εισβολή! Αφού το είπε κι ο Μακάριος! Βέβαια, τόσα χρόνια όταν αναφερόταν κάποιος σ’ εκείνη την ομιλία του Μακάριου, τον έλουζαν με διάφορες βρισιές γιατί έλεγε ψέματα, σήμερα όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα… Είναι στην ίδια λογική όσοι άλλοι επαγγελματίες της διαστρέβλωσης μολύνουν τους πολίτες με ανιστόρητες ασυναρτησίες για να ενισχύσουν τους έξωθεν σχεδιασμούς σε βάρος των Κυπρίων. Ασυνείδητα λέτε να ταυτίζεται πια μαζί τους και η κυβέρνηση του τόπου;

Υ.Γ. Ο Μακάριος είπε στις 19 Ιουλίου 1974, στον ΟΗΕ: «Τα γεγονότα στην Κύπρο δεν αποτελούν εσωτερικό ζήτημα των Ελλήνων της Κύπρου. Και οι Τούρκοι της Κύπρου επίσης επηρεάζονται. Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας είναι εισβολή, και από τις συνέπειές του υποφέρει όλος ο λαός της Κύπρου, Έλληνες και Τούρκοι». Με αυτά τα λόγια δεν προκάλεσε την εισβολή, ήταν ήδη πολύ αργά, αλλά έδωσε νομικά επιχειρήματα στην Άγκυρα για να δικαιολογεί την εισβολή μέχρι σήμερα. Και ήταν λάθος του. Τα ίδια νομικά επιχειρήματα τα ενισχύει τώρα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Και είναι λάθος του. Χειρότερο. Διότι, έπρεπε να είχε μάθει από την Ιστορία.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Κραυγή οργής από τους πάντες»
30 Σεπτεμβρίου 2010
Μικαέλλα Λοΐζου

Ξεπέρασε τα όρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τη δήλωσή του για διπλή εισβολή, είναι το συμπέρασμα του καταιγισμού διαμαρτυριών που έλαβε χώρα χθες, όταν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο αντιλήφθηκαν τι είχε εκστομίσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καθυστέρηση στις αντιδράσεις οφείλεται εν μέρει στο γεγονός πως το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, για άγνωστους λόγους, στην ανταπόκρισή του «φίλτραρε» τη δήλωση-φωτιά, με αποτέλεσμα τα ΜΜΕ που λάμβαναν την πληροφόρησή τους απ’ εκεί, να μην την αναπαραγάγουν. Χθες, ωστόσο, το εσωτερικό μέτωπο πήρε φωτιά.

Η Αθήνα, όπως φαίνεται, προσπαθεί να υποβαθμίσει το γεγονός, για να μη λάβει περαιτέρω διαστάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν πολιτικό κόστος και για την ίδια. Η Ελληνική Πρεσβεία, με λειτουργό της οποίας επικοινωνήσαμε, δήλωσε απλά «ουδέν σχόλιο» στις ερωτήσεις μας, προσθέτοντας πως αν υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση, θα κοινοποιηθεί. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο και με τα κόμματα στην Κύπρο, τα οποία μίλησαν με σκληρή γλώσσα και κατηγόρησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ιστορική ισοπέδωση και εξίσωση της Ελλάδας με την Τουρκία.

Υιοθέτησε τουρκικά επιχειρήματα

«Οφείλει ο Πρόεδρος Χριστόφιας να βρει το πολιτικό θάρρος και ανάστημα να απολογηθεί και να αποσύρει την ατυχή δήλωσή του», δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης. Εξήγησε ότι ο κυπριακός λαός έμεινε άφωνος όταν άκουσε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να υιοθετεί την τουρκική επιχειρηματολογία του 1974, εξισώνοντας την Ελλάδα με τον εισβολέα και κατακτητή της Κύπρου. «Είναι ένα πράγμα να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Έτσι διαπραγματεύεται;

«Τραγικό σφάλμα, ιστορική αναλήθεια και παραχάραξη της πραγματικότητας που μόνο θλίψη προκαλούν», χαρακτήρισε ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης τις αναφορές Χριστόφια. Τόνισε ότι το πραξικόπημα υπήρξε, καθ’ ομολογίαν, συνωμοσία που σχεδιάστηκε από ξένα κέντρα με έδρα τις ΗΠΑ και η ευθύνη δεν μπορεί να βαραίνει την Ελλάδα και μάλιστα με το χαρακτηρισμό της εισβολής, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος Χριστόφιας και να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία. «Λυπούμαστε ειλικρινά γιατί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, για μιαν ακόμη φορά, προβαίνει σε δηλώσεις που παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια με συνέπεια η εικόνα του Κυπριακού να διαστρεβλώνεται διεθνώς και να δημιουργούνται λανθασμένες και παραπλανητικές εντυπώσεις», ανέφερε. Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν έτσι διαπραγματεύεται με την τουρκική πλευρά και αν είναι δυνατόν να προβάλλει αυτού του είδους τις απόψεις, ενώ έπρεπε να προβάλλει το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε ακόμη ότι ο Πρόεδρος ανατρέπει με τις δηλώσεις του τη βάση των διεκδικήσεων και από ένα διεθνές βήμα προσέφερε ένα τεράστιο άλλοθι στην Τουρκία.

Να αρθεί στο ύψος του αξιώματός του

«Ο κύριος Χριστόφιας υπερέβη αυτοβούλως τα εσκαμμένα. Η αναφορά του για δύο εισβολές είναι προκλητική και εθνικά απαράδεκτη γιατί εξισώνει την Ελλάδα με τις κατοχικές ευθύνες και τα εγκλήματα εποικισμού και γενοκτονίας, που η Τουρκία διαπράττει από το 1974 στην Κύπρο», υπογράμμισε ο Εκπρόσωπος του ΕΥΡΩΚΟ Μιχάλης Γιωργάλλας. Οι αναφορές Χριστόφια αποτελούν πρωτόγνωρο ολίσθημα που ενισχύει την επιχειρηματολογία της Τουρκίας, συμπλήρωσε. «Η Άγκυρα απέκτησε το τέλειο άλλοθι για να συνεχίσει να δικαιολογεί πειστικά την παράνομη εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος αθώωσε την Τουρκία από τα εγκλήματά της και τη δικαίωσε για την εισβολή στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αρθεί στο ύψος του αξιώματος που υπηρετεί, τόνισε ο κ. Γιωργάλλας, αποκαλώντας «ύβρη», για τους εκατοντάδες Ελλαδίτες στρατιώτες που πολέμησαν γενναία εναντίον των εισβολέων, τα λεγόμενά του. Κάλεσε δε τον Πρόεδρο να ανασκευάσει, κατά την επίσκεψη του Έλληνα Προέδρου.

Αποενοχοποίησε την Τουρκία

Για «αλυσίδα άτοπων και άστοχων δηλώσεων» του Προέδρου από τις ΗΠΑ έκαναν λόγο οι Οικολόγοι. Σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν ότι οι τελευταίες του δηλώσεις οδηγούν «κατ’ ευθείαν σε αποενοχοποίηση της κατοχικής δύναμης», ενώ πυροδοτούν εντάσεις στο εσωτερικό. Το Κίνημα διερωτάται «μήπως ο Πρόεδρος, με αυτές τις εμπρηστικές του δηλώσεις, προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη συζήτηση για τις προτάσεις που καταθέτει στις απευθείας διαπραγματεύσεις και να αποφύγει την ανάληψη των ευθυνών του;».

Χλιαρή αντίδραση από τους συγκυβερνώντες!

Ακόμα και τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, διαφωνούν με την ιστορική προσέγγιση του Προέδρου Χριστόφια, αν και προσπάθησαν να μπαλώσουν τα πράγματα με τις δηλώσεις τους. Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η ελλαδική χούντα ήταν μέρος του πραξικοπήματος που διενεργήθηκε σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ουσιαστικά εφάρμοσε σχέδια που είχαν εκπονηθεί στο ΝΑΤΟ, μαζί με την τοπική ΕΟΚΑ Β’, και συνέβαλε στο να εξευρεθεί μια «δικαιολογία» για την Τουρκία να εισβάλει στο νησί, δικαιολογία που έψαχνε για χρόνια. «Σε καμία περίπτωση το πραξικόπημα δεν δικαιολογεί την τουρκική εισβολή και, πολύ περισσότερο, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανένας να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κατοχή της Τουρκίας στην Κύπρο», τόνισε. Σημείωσε ότι αυτή είναι η άποψη διαχρονικά και του κόμματός του και του Προέδρου Χριστόφια και εξέφρασε λύπη που απομονώνεται η συγκεκριμένη φράση για να δοθεί η εντύπωση ως προς το αντίθετο. Υπογράμμισε δε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε καμία περίπτωση δεν εξισώνει τα δύο πράγματα.

Το ΔΗΚΟ, από πλευράς του, με δήλωση του Εκπροσώπου του Φώτη Φωτίου, ανέφερε ότι θεωρεί ότι η αναφορά Χριστόφια «συνιστά μιαν ατυχή και λανθασμένη άποψη, με την οποία το ΔΗΚΟ δεν συμφωνεί, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν η συγκεκριμένη δήλωση έγινε εκτός Κύπρου και σε συγκεκριμένο ακροατήριο, ίσως της μεγαλύτερης δεξαμενής σκέψης». Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί και είναι λάθος να εξισώνεται η Ελλάδα με την Τουρκία στις ευθύνες για την κυπριακή τραγωδία», σημειώνοντας ότι πραξικόπημα και εισβολή αποτελούν δύο πράξεις του ίδιου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου, γεγονός ιστορικά και πολιτικά τεκμηριωμένο.

Τα όρια του μαζοχισμού

Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Γιώργος Κολοκασίδης ανέφερε ότι «είναι αδιανόητο να εξισώνεται το ανόμημα μιας πραξικοπηματικής κυβέρνησης με τη συνεχιζόμενη, μέχρι σήμερα, κατοχή και εθνοκάθαρση, που συμβαίνει στα κατεχόμενα επί διαδοχικών κυβερνήσεων». Αυτό είναι ανιστόρητο, πρόσθεσε, και αγγίζει τα όρια του μαζοχισμού.

Σε ανακοίνωσή της, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους τονίζει ότι η Ελλάδα δεν είναι «λεγόμενη» μητέρα-πατρίδα και ποτέ δεν εισέβαλε στην Κύπρο, ενώ η ταύτιση της χούντας με την Ελλάδα προκαλεί αποτροπιασμό. Σημειώνει, ακόμη, ότι ο Πρόεδρος «εξουδετερώνει πλείστα όσα επιχειρήματα χρησιμοποιούνται καθημερινά στον αγώνα μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δίδει τη δυνατότητα σε κάθε καλόπιστο ή κακόπιστο παράγοντα να τον επικαλείται και να μας απαντά ότι και η Ελλάδα έκανε εισβολή στην Κύπρο».

«Ο κ. Χριστόφιας επιβεβαιώνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να διαχωρίσει το αν το ακροατήριο αποτελείται από στελέχη λαϊκών οργανώσεων ή το διεθνή παράγοντα. Παραμένει παντού αιχμάλωτος των προπαγανδιστικών θέσεων που το ΑΚΕΛ υιοθέτησε για εσωτερική κατανάλωση», επισήμανε σε ανακοίνωσή του ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης. Τόνισε ότι η δήλωση πλήττει καίρια τη διεθνή μας παρουσία.

Τα έμπλεξε στη μετάφραση ο Πρόεδρος;

Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πιστεύει πραγματικά ότι η δράση της Ελλάδας το καλοκαίρι του 1974 στην Κύπρο είναι αντίστοιχη με τη δράση της Τουρκίας εκείνο το διάστημα και εντεύθεν, υπάρχει σαφές εννοιολογικό αλλά και ιστορικοπολιτικό πρόβλημα, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της διχογνωμίας. Ο Πρόεδρος χρησιμοποίησε την αγγλική λέξη «invade» στον αόριστό της, η οποία σημαίνει «εισβάλλω». Το ρήμα αυτό χρησιμοποιείται όταν μία χώρα παραβιάζει ως εχθρός τα σύνορα ενός ανεξάρτητου κράτους, στοχεύοντας στην κατοχή εδαφών ή την υπόταξή του, εξηγεί ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης. Ως εισβολή, χαρακτηρίζεται η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας ανεξάρτητου κράτους. Γι’ αυτό και οι κινήσεις της Τουρκίας θεωρούνται πέραν πάσης αμφιβολίας «εισβολή».

Το πραξικόπημα, αντιθέτως, προσδιορίζεται ως η αιφνίδια και δυναμική πολιτική ενέργεια, που στοχεύει στην παράνομη ανατροπή κυβερνήσεως ή πολιτεύματος και την εγκαθίδρυση, συνήθως, αντιλαϊκών και απολυταρχικών καθεστώτων. Σε γενικές γραμμές, η ανάληψη της διοίκησης ενός εγχώριου στρατού και η χρήση του κατά της νόμιμης κυβέρνησης κρίνεται ως πραξικόπημα και όχι ως εισβολή, η οποία προϋποθέτει έξωθεν στρατιωτικές επεμβάσεις. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της 15ης Ιουλίου του 1974, όταν χρησιμοποιήθηκε ο στρατός για ανατροπή του Εθνάρχη Μακαρίου. Συνεπώς, η φράση που έπρεπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει για να αποδώσει την ενέργεια, είναι η γαλλικής προελεύσεως «coup d’ etat».

Σημειώνεται, πάντως, ότι πολλοί ηγέτες είθισται να μιλούν μέσω διερμηνέα, όταν δεν είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν επαρκώς μια ξένη γλώσσα.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Εθελοτυφλία και… τουρκικά συμφέροντα»
30 Σεπτεμβρίου 2010
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Σ Υ Ν Ε Ι Δ Η Τ Η ΕΠΙΛΟΓΗ η εθελοτυφλία: Απότοκο της αδυναμίας, της ανικανότητας, της ανεπάρκειας, της αναξιότητας και της απροθυμίας επιτέλεσης του καθήκοντος. Και της ομομήτριας δειλίας να παραδεχτεί κανείς την εγκατάλειψη καθήκοντος. Που θα ήταν σαφές κι αυτονόητο το περιεχόμενό του στην καθημερινή πολιτική πράξη, εάν οι εθελοτυφλούντες δεν απέκρυπταν εις εαυτούς και αλλήλους, την απτή, υπαρκτή και στυγνή πραγματικότητα. Η άρνησή τους να την αντιμετωπίσουν, η λιποταξία τους από τον αγώνα για την απόκρουσή της, τους ωθεί να την αποκρύπτουν. Να καμώνονται πως δεν την βλέπουν. Πως δεν υπάρχει. Ακόμα κι όταν η ίδια κραυγάζει εκκωφαντικά, διαρκώς και διαχρονικά, την ύπαρξή της:

Σ Α Φ Ω Σ ΚΑΙ ρητώς διατυπωμένα είναι, επισημότατα, τα στρατηγικά σχέδια και συμφέροντα της Τουρκίας επί της Κύπρου. Και -ελέγχοντας την Κύπρο, με υποταγή της ελληνικής πλειοψηφίας του λαού της- επί της ευρύτερης περιοχής. Δεν απέκρυψε ποτέ η Άγκυρα ότι υλοποιεί τον στρατηγικό έλεγχο της Κύπρου. Δεν απέκρυψε το περιεχόμενο που η ίδια προσδίδει στα στρατηγικά της συμφέροντα, «ακόμη κι αν δεν υπήρχε στην Κύπρο ούτ’ ένας μουσουλμάνος», όπως διαλαλεί γραπτώς και με το βιβλίο του, «Στρατηγικό βάθος», ο υπ.Εξ. Νταβούτογλου. Επαυξάνοντας τους στόχους του σαφέστατου επεκτατισμού κατά της Κύπρου, που από τις «Εκθέσεις Νιχάτ Ερίμ 1956» υλοποιούν έκτοτε, απαρέγκλιτα κι επίμονα, όλες ανεξαιρέτως από τότε οι τουρκικές κυβερνήσεις…

Από το βήμα της 65ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Η.Ε., όπου αγόρευε την Παρασκευή, 24.9.10, ο ΚΑΚΗ ΤΗ ΜΟΙΡΑ πρόεδρος της κατακτημένης από τους Τούρκους Κύπρου, κ. Χριστόφιας, ΟΥΤΕ ανέφερε, ΟΥΤΕ κατήγγειλε, ΟΥΤΕ αντιμάχησε τα δεδηλωμένα από τους Τούρκους, κατά της Κύπρου, τουρκικά στρατηγικά συμφέροντα. Τα αποσιώπησε! Τα απέκρυψε! Και, στο απόγειο της εθελοτυφλίας, δήλωσε κιόλας το «όραμά» του να τα ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙ! Ιδού στην «Χαραυγή» του, 25.9.10: «Κι επανέλαβε [ο Χριστόφιας] την πρόσκλησή του προς την τουρκική ηγεσία να τον συναντήσει για να μοιραστεί μαζί της το όραμά του για επίτευξη λύσης, η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων [όχι της Κ.Δ., όχι της Κύπρου, απλώς των… Κυπρίων], της Τουρκίας, της Ελλάδος, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή». Ποια είναι τα συμφέροντα της Τουρκίας και πώς η ίδια κατ’ επανάληψιν εννοεί ενόπλως την «ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή», ο πρόεδρος της κατακτημένης από την Τουρκία Κύπρου, δεν είχε τη γενναιότητα ούτε καν να υπονοήσει από το βήμα του ΟΗΕ, πολύ δε περισσότερο να τα καταγγείλει, αγωνιζόμενος εναντίον τους…

Ερώτηση:
Πρόλαβαν άραγε οι Τούρκοι, της ΤΜΤ – Ντενκτάς (1957-1974), του Αττίλα (1974-2010), της Άγκυρας των Κεμαλιστών και των Ισλαμιστών, να αποστείλουν τα οφειλόμενα Παράσημα του Αττίλα – Ετζεβίτ, που αναλογούν και αρμόζουν στον κ. Δ. Χριστόφια για τις ΥΨΙΣΤΕΣ υπηρεσίες που τους προσέφερε από την Ουάσινγκτον αποκαλώντας την Ελλάδα «εισβολέα»;

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

‘Σημερινή’
«Εγκωμιασμό Τουρκίας “πέτυχε” ο Χριστόφιας»
29 Σεπτεμβρίου 2010
Λάζαρος Α. Μαύρος, στήλη ‘Ειρήσθω’

Ε Κ Ε Ι Ν Ο ΠΟΥ «κατόρθωσε» τελικά ο Χριστόφιας, τόσες μέρες που βρίσκεται -δαπάναις του λαού- στη Ν.Υόρκη, ήταν να βγει καμαρωτός χθες ο Γ.Γρ. του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν, πλάι στον υπ.Εξ. του συνεχιζόμενου Αττίλα κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, και να εγκωμιάζει τον… ρόλο της Τουρκίας στο Κυπριακό! Δεν ήταν βέβαια αυτός ο σκοπός του πολυήμερου και πολυέξοδου ταξιδιού του ΠτΔ κ. Χριστόφια. Όσα όμως είπε και, κυρίως, όσα ΠΑΡΕΛΕΙΨΕ να πει εκεί, επέτρεψαν στον κ. Μουν να εγκωμιάζει Νταβούτογλου και Αττίλα…

Π Ο Ι Α ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ εγκωμίων της Τουρκίας θα επέτρεπε ο κ. Χριστόφιας, εάν άλλη ήταν η ομιλία του στα Η.Ε. κι εντελώς διαφορετική, σθεναρώς και με επιχειρήματα αντικατοχική η πολιτική του; Τι εγκώμια θα έπλεκε ο κ. Μουν για την Τουρκία, αν ο πρόεδρος της, ακρωτηριασμένης 36 χρόνους από τον Αττίλα επιδρομέα, Κύπρου, κ. Χριστόφιας, επινοούσε στην ομιλία του το αυτονοήτως και καθηκόντως απλούστερο για κάθε ηγέτη χώρας που υφίσταται ξένη στρατιωτική κατοχή: Να αναγνώσει ενώπιον του ΟΗΕ την πραγματική πολιτική των Τούρκων εναντίον της Κύπρου, έτσι όπως την ΟΜΟΛΟΓΕΙ και την αναλύει στο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου;

Γιατί ο κ. Χριστόφιας δεν αξιοποίησε το βήμα του ΟΗΕ, για να καταγγείλει τον τουρκικό επεκτατισμό και νεο-οθωμανισμό, έτσι όπως γραπτώς τον οραματίζεται στρατηγικά στο βιβλίο του ο μέντορας της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας και υπ.Εξ. κ. Νταβούτογλου; Πώς θα συμπεριφερόταν η διεθνής κοινότητα κι ο ΓΓ, αν από το βήμα του ΟΗΕ, ο πρόεδρος της καθημαγμένης απ’ τον Αττίλα Κυπριακής Δημοκρατίας, ακουγόταν να αναγιγνώσκει ότι η πολιτική Άγκυρας, καθώς ο Νταβούτογλου γράφει (σελ.279), είναι ότι: «Ακόμη κι αν δεν υπήρχε ούτ’ ένας μουσουλμάνος εκεί [στην Κύπρο], η Τουρκία όφειλε να διατηρεί ένα κυπριακό ζήτημα. Καμιά χώρα δεν μπορεί να μείνει αδιάφορη σε ένα τέτοιο νησί που βρίσκεται στην καρδιά του ζωτικού της χώρου». Και ότι: «Καμία παγκόσμια και περιφερειακή δύναμη που κάνει στρατηγικούς υπολογισμούς στη Μ. Ανατολή, Αν. Μεσόγειο, Σουέζ, Ερυθρά θάλασσα και Περσικό Κόλπο δεν μπορεί να παραμελήσει την Κύπρο […]

Η Τουρκία πρέπει να βλέπει το στρατηγικό πλεονέκτημα που απέκτησε […] τη δεκαετία του 1970 [με την εισβολή του ’74] όχι ως στοιχείο μιας αμυντικής κυπριακής πολιτικής, που προσανατολίζεται στη φύλαξη του ισχύοντος καθεστώτος [«γραμμή» Νιχάτ Ερίμ από 1956], αλλά ως ένα από τα διπλωματικού χαρακτήρα βασικά στηρίγματα μιας επιθετικής πολιτικής θάλασσας» (σ.280); Γιατί, όμως, ο Χριστόφιας, το ΑΚΕΛ, ο Αναστασιάδης κ.λπ. «Αναν-ιστές», αποσιωπούν και δεν αξιοποιούν το βιβλίο Νταβούτογλου, αλλά εθελοτυφλούν; Απόπειρα απαντήσεων, στην αυριανή στήλη.

Ερώτηση:
Ποία παραπέρα τακτική αποφάσισε ν’ αναθέσει στους εγχώριους επίλεκτούς του εκ των κομματικών ηγετών των Ελληνοκυπρίων, ο κανονίσας τη «Σημαδεμένη Τράπουλα» κ. Αλ. Ντάουνερ, υπό τον μανδύα των «ενημερωτικού και διερευνητικού χαρακτήρα για το Περιουσιακό και το Εδαφικό» επιλεκτικών συναντήσεών του;

Ηλεκτρονική διεύθυνση άρθρου: http://www.efylakas.com/archives/7877 Read more at www.efylakas.com

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s